Najczęściej spotykane i spożywane odmiany herbaty.
Wyróżniamy wiele rodzai herbat: biała, zielona, oolong, czarna. Pochodzą z wielu regionów świata. Podaje się je jako czyste napary, niektóre z mlekiem i cukrem. Miesza się je z przyprawami, płatkami kwiatów oraz owocami. Jednak wszystkie łączy jedno esencja płynąca prosto z natury.
Herbata czarna
Czarna herbata otrzymywana jest
w wyników czterech procesów czyli:
więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Dlatego jej liście posiadają charakterystyczne
ciemnobrunatne zabarwienie.
Herbata zielona
Zielona herbata powstaje z liści
nie poddanych fermentacji.
Przy zbiorach tego rodzaju herbat najbardziej
ceni się jej czubek czyli paczek
i dwa listki. Natychmiast po zerwaniu
przeprowadzany jest proces suszenia,
dlatego liście zachowują swój zielony kolor.
Herbata biała
Biała herbata to nierozwinięte suszone pąki,
bardzo młodych liści krzewu herbacianego.
Poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia
i suszenia, nie praży się ich, ani nie zwija.
Herbata oolong
Herbata Oolong to odmiana częściowo
sfermentowanej (utlenionej) chińskiej
oraz tajwańskiej herbaty znanej na
całym świecie ze swojego słodkiego smaku
i kwiatowego aromatu.
Herbaty aromatyzowane
Herbata aromatyzowana powstaje
poprzez dodanie do herbacianego suszu,
kawałków przypraw, owoców, czasami
również płatków kwiatowych. Ze względu
na silne właściwości higroskopijne liście
herbaty łatwo pochłaniają naturalne aromaty.
Herbata ziołowa
Rooibos, rumianek czy też mięta są
to przykłady ,,naparów herbacianych”
ponieważ w czystym ujęciu nie ma
w nich listków herbacianych.
Powrót do listy wpisów