
Blog
Klasyfikacja i przykładowe oznaczenia herbat.
Klasyfikacja liści wynika z ostatniego etapu produkcji herbaty, to jest jej sortowania.
Tradycyjnie wyróżnia się cztery podstawowe grupy:
Jakość pierwsza najwyższa: herbaty o liściach całych.
Przykładowe oznaczenie TGFOP1/TGFO P ( ang. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves / Tippy Golden Flowery Orange Pekoe). Główna klasa herbaty zawierającej złociste pączki.
Jakość druga wysokiej jakości: herbaty o częściowo połamanych liściach o rozpoznawalnej strukturze liścia.
Przykładowe oznaczenie BOP (ang. Broken Orange Pekoe). Zawiera długie, spiczaste liście bez pączków.
Jakość trzecia średniej jakości: liście zmiażdżone, miał herbaciany. Ciężka do rozpoznania struktura liścia.
Przykładowe oznaczenie BOPF (ang. Broken Orange Pekoe Fannings). Herbata czarna z pewnymi dodatkami, o jednorodnych rozmiarach cząstek, bez pączków.
Jakość czwarta najniższa jakość: pył herbaciany, jednorodna masa, brak możliwości rozpoznania struktury i wyglądu liścia.
Przykładowe oznaczenia D1 (ang. Dust 1)