Podstawowe zasady jak parzyć dobrą herbatę?
1. Do uzyskania wysokiej klasy naparu który został prawidłowo zaparzony potrzebujemy wysokiej jakości herbaty i wody, innym słowem doskonałej jakości naparu nie uzyskasz ze złej jakości herbaty. Postaw na jakość, nie na ilość.
2. Woda powinna być świeża, czysta i przefiltrowana. Twarda woda, z dużą ilością chloru zaburza smak twojej herbaty, tłumiąc jej delikatne aromaty. Nie gotuj kilkakrotnie tej samej wody "na herbatę" którą masz w czajniku. Lepiej zagotować niewielką ilość świeżej wody każdorazowo przed zaparzaniem.
3. Dlaczego warto wodę kranową filtrować przed zagotowaniem wody do parzenia herbaty? Przefiltrowana woda kranowa jest bardziej miękka, przygotowana na jej podstawie herbata zaparza się lepiej, a na porcelanie nie powstaje ciemny osad. Dodatkowo filtrowana woda kranowa lepiej pachnie i smakuje. Domowe filtry redukują zawartość chloru, wapnia oraz zanieczyszczeń organicznych.
4. Każda herbata jest inna. Różne herbaty wymagają różnych temperatur, by w pełni uwolnić swój smak. Uogólniając, im ciemniejsze liście tym cieplejsza woda. Woda wrze w temperaturze 100 °C, jednak taka temperatura jest zbyt wysoka dla delikatnych białych i zielonych herbat. Im bardziej delikatny smak herbaty, tym woda powinna być chłodniejsza, najlepiej stosować temperaturę 60 do 80 °C aby prawidłowo zaparzyć białą i zieloną herbatę. Większość czarnych odmian oraz ziołowych mieszanek najlepiej smakuje parzona w wodzie o temperaturze w przedziale 90-100 °C.
Jak długo parzyć herbatę czarną, zieloną, białą?
RODZAJ HERBATY | TEMPERATURA WODY | CZAS PARZENIA |
Herbata biała | 60-80 °C | 2-3 minuty |
Herbata zielona japońska | 60-70 °C | 1-2 minuty |
Herbata zielona chińska | 70-80 °C | 2-3 minuty |
Herbata oolong | 90-96 °C | 3-5 minut |
Herbata Darjeeling | 90 °C | 3-5 minut |
Herbata czarna | 95-100 °C | 4-5 minut |
Herbaty owocowe i ziołowe | 100 °C | 5-10 minut |
Wezuwiusz
Przydatny artykuł. Krótko i na temat.