Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu herbaty. Unikaj ich jeśli chcesz się cieszyć dobrze zaparzoną herbatą.
1. Podstawą do uzyskania dobrze zaparzonej herbaty jest posiadanie wysokiej jakości liści herbaty. Co znaczy wysoka jakość herbaty? To taka w której możesz rozróżnić frakcje liścia (nie jest to żaden pył czy miał), susz był odpowiednio przechowywany, nie był zwietrzały ani zamoknięty. Susz herbaciany powinien składać z liści bez zdrewniałych kawałków krzewu, kory itp.
2. Do zaparzenia herbaty nie gotuj tej samej wody kilkukrotnie. Każdorazowo gotuj świeżą wodę.
3. Twarda woda z wyczuwalną wonią chloru źle wpływa na smak Twojej herbaty, najlepiej używaj wody filtrowanej na przykład przez domowe dzbanki z wkładami filtrującymi, które zmiękczają wodę i usuwają z niej chlor.
4. Nie zalewaj wrzątkiem herbaty zielonej, białej, oolong i niektórych odmian czarnej herbaty. Różne rodzaje herbaty najlepiej zaparzają się w różnych temperaturach.
RODZAJ HERBATY | TEMPERATURA WODY | CZAS PARZENIA |
Herbata biała | 60-80 °C | 2-3 minuty |
Herbata zielona japońska | 60-70 °C | 1-2 minuty |
Herbata zielona chińska | 70-80 °C | 2-3 minuty |
Herbata oolong | 90-96 °C | 3-5 minut |
Herbata Darjeeling | 90 °C | 3-5 minut |
Herbata czarna | 95-100 °C | 4-5 minut |
Herbaty owocowe i ziołowe | 100 °C | 5-10 minut |
4. Nie przekraczaj ram czasowych dla zaparzania konkretnego rodzaju herbaty. Zielone herbaty mimo iż zaparzają się w niższej temperaturze wody to ich czas parzenia jest krótszy niż czarnych.
5. Po zaparzeniu, nie zostawiaj liści herbaty w naparze. Jeśli herbata jest w torebce wyjmij ją, jeśli zaparzasz herbaty liściaste używaj filtrów do herbaty lub zaparzaczy. Po dłuższym czasie z liści herbaty zaczynają się uwalniać taniny, które sprawiają, że napar staje się nieprzyjemnie gorzki, czyli smak konkretnej herbaty jest zaburzony.
6. Herbaty czarne nie nadają się do kolejnych zaparzeń inaczej niż zielone i białe które nadają się nawet do trzykrotnego parzenia (przy czym drugie i trzecie parzenie powinno być dłuższe niż pierwsze).