Podstawy parzenia herbaty. Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu herbaty. Jak parzyć wysokiej jakości herbatę? 0
Podstawy parzenia herbaty. Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu herbaty. Jak parzyć wysokiej jakości herbatę?


Najczęściej popełniane błędy przy parzeniu herbaty. Unikaj ich jeśli chcesz się cieszyć dobrze zaparzoną herbatą.

 

1. Podstawą do uzyskania dobrze zaparzonej herbaty jest posiadanie wysokiej jakości liści herbaty. Co znaczy wysoka jakość herbaty? To taka w której możesz rozróżnić frakcje liścia (nie jest to żaden pył czy miał), susz był odpowiednio przechowywany, nie był zwietrzały ani zamoknięty. Susz herbaciany powinien składać z liści bez zdrewniałych kawałków krzewu, kory itp.  

2. Do zaparzenia herbaty nie gotuj tej samej wody kilkukrotnie. Każdorazowo gotuj świeżą wodę.

3. Twarda woda z wyczuwalną wonią chloru źle wpływa na smak Twojej herbaty, najlepiej używaj wody filtrowanej na przykład przez domowe dzbanki z wkładami filtrującymi, które zmiękczają wodę i usuwają z niej chlor.

4. Nie zalewaj wrzątkiem herbaty zielonej, białej, oolong i niektórych odmian czarnej herbaty. Różne rodzaje herbaty najlepiej zaparzają się w różnych temperaturach.

RODZAJ HERBATY TEMPERATURA WODY CZAS PARZENIA
Herbata biała 60-80 °C 2-3 minuty
Herbata zielona japońska 60-70 °C 1-2 minuty
Herbata zielona chińska 70-80 °C 2-3 minuty
Herbata oolong 90-96 °C 3-5 minut
Herbata Darjeeling 90 °C 3-5 minut
Herbata czarna 95-100 °C 4-5 minut
Herbaty owocowe i ziołowe 100 °C 5-10 minut

 4. Nie przekraczaj ram czasowych dla zaparzania konkretnego rodzaju herbaty. Zielone herbaty mimo iż zaparzają się w niższej temperaturze wody to ich czas parzenia jest krótszy niż czarnych.

5. Po zaparzeniu, nie zostawiaj liści herbaty w naparze. Jeśli herbata jest w torebce wyjmij ją, jeśli zaparzasz herbaty liściaste używaj filtrów do herbaty lub zaparzaczy. Po dłuższym czasie z liści herbaty zaczynają się uwalniać taniny, które sprawiają, że napar staje się nieprzyjemnie gorzki, czyli smak konkretnej herbaty jest zaburzony.

6. Herbaty czarne nie nadają się do kolejnych zaparzeń inaczej niż zielone i białe które nadają się nawet do trzykrotnego parzenia (przy czym drugie i trzecie parzenie powinno być dłuższe niż pierwsze).

 

 Powrót do listy wpisów

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl